Stedentrip Amsterdam – de hoofdstad van Nederland is een populaire bestemming voor een stedentrip. De stad ontvangt jaarlijks ruim 18 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland. Amsterdam is wereldberoemd dankzij de grachten en de vele prachtige musea. De Wallen, de Dam, de fietsen en coffeeshops zijn andere trekpleisters. Maar Amsterdam heeft nog zoveel meer te bieden. Één weekend is niet voldoende om de stad te leren kennen.
Een rondvaart door de grachten en een bezoek aan het Anne Frank Huis en het Rijksmuseum horen vanzelfsprekend bij een stedentrip naar Amsterdam. Maar daarnaast is er nog veel meer te zien en te doen in de Nederlandse hoofdstad. Breng een bezoek aan de levendige Albert Cuypmarkt, slenter door smalle straatjes en langs schitterende grachtenpanden of ga lekker shoppen in de Kalverstraat of de Negen Straatjes. Drink een Heineken bier op een terras op het Leidseplein of in een gezellige bruine kroeg in de Jordaan, wandel door het Vondelpark, bezoek ’s avonds het theater in het prachtige Koninklijk Theater Carré of geniet van een mooie film in Theater Tuschinski.
Amsterdam bruist en spettert en is dé ideale bestemming voor een citytrip!
Inhoudsopgave
Vergelijk Citypasses – Vliegen – Hotels en B&B’s – Bezienswaardigheden – Restaurants en Bars – Winkelen
Citypasses voor Amsterdam
Als je veel wilt gaan zien en doen in Amsterdam dan is het al snel rendabel om een stadspas aan te schaffen. Deze citypasses zorgen voor gratis toegang tot de belangrijkste musea en bezienswaardigheden in Amsterdam. Hiermee kun je tijd en geld besparen omdat het vaak goedkoper is dan losse kaartjes en je hoeft niet urenlang in de wachtrij voor de kassa, maar kunt gelijk doorlopen naar de skip-the-line ingang van bijv. het Rijksmuseum. Bij veel passen is ook het openbaar vervoer of de hop-on hop-off bus inbegrepen. In Amsterdam heb je de keuze uit de Amsterdam City Pass en de I Amsterdam City Card. Een citypass kan je gemakkelijk vooraf online reserveren.
De passen in vogelvlucht
- De Amsterdam City Pass is een handige stadspas voor een bezoek aan Amsterdam. De pas biedt gratis toegang en skip the line bij het Rijksmuseum en Van Gogh Museum en een rondvaart op de Amsterdamse grachten. Bij de Amsterdam Pass hoort ook een app met audioguide. Hiermee ontdek je meer dan 100 bezienswaardigheden in Amsterdam. Bovendien krijg je 10% korting bij bezienswaardigheden, musea en activiteiten in Amsterdam.
- Met de I Amsterdam City Card heb je gratis toegang tot tientallen musea en attracties in Amsterdam, waaronder het Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Van Gogh Museum en Artis. Gratis en onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer (metro, tram, bus) en een gratis rondvaart door de grachten.
Vergelijk Amsterdam Stadspassen:
Amsterdam City Pass
Inbegrepen:
- Rijksmuseum
- Van Gogh Museum
- Rondvaart door de grachten (1 uur)
- App met audioguide
- Kortingen
- Geen tijdsdruk
- 100% mobiel
I Amsterdam City Card
Inbegrepen:
- Toegang musea
- Toegang attracties
- Openbaar vervoer
- Rondvaart
- Plattegrond
- Voor 24, 48, 72 of 96 uur
- Kortingen
- Aanbiedingen en cadeaus
Vliegen naar Amsterdam
Amsterdam Airport Schiphol ligt in de gemeente Haarlemmermeer, op 17 kilometer van het centrum van Amsterdam. De luchthaven is het grootste vliegveld van Nederland en met ongeveer 68 miljoen bezoekers per jaar één van de drukste luchthavens van Europa. Per dag vetrekken er meer dan duizend vluchten naar allerlei bestemmingen. Alle grote luchtvaartmaatschappijen van de wereld, zoals Air France-KLM, Lufthansa, British Airways en de grote Amerikaanse maatschappijen, vliegen op Schiphol Airport. Low cost airlines die op Amsterdam vliegen zijn Easyjet, Ryanair, Transavia en Vueling.
Vliegveld naar centrum Amsterdam
Schiphol heeft een eigen treinstation en is daardoor goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Met name de verbinding met Amsterdam is uitstekend. Er rijden acht treinen per uur tussen de stations Schiphol Airport en Amsterdam CS, de reistijd is gemiddeld 16 minuten. Amsterdam heeft ook een rechtstreekse treinverbinding met Brussel. Bus 397 van Connexxion, ook bekend als Amsterdam Airport Express rijdt om de 7 minuten en heeft haltes bij het Museumplein, Rijksmuseum en Leidseplein. Deze bus gaat niet naar het Centraal Station. Een taxi naar het centrum van Amsterdam kost tussen de €45 en €50.
Hotel of B&B Amsterdam
Amsterdam heeft een overweldigend aanbod aan accommodaties, van superluxe vijf-sterren hotels tot backpackers hostels en van tot hotel verbouwde grachtenpanden en woonboten tot knusse B&B’s. Met name de hotels die zich in de historische binnenstad van Amsterdam bevinden zijn vaak duur. Als je het niet erg vindt om iets langer in de tram of metro te zitten en wat geld wilt besparen, kun je beter een hotel buiten het centrum nemen. Goedkoper slapen kan vaak ook in een B&B of een appartement of woning via Airbnb.
Ga je voor luxe en design in het centrum van Amsterdam dan zijn aanbevelenswaardig: boetiekhotel The Dylan aan de Keizersgracht 384 en hotel W Amsterdam aan de Spuistraat 175, allebei op loopafstand van de Dam. Het eigen restaurant Vinkeles van The Dylan heeft een Michelin-ster. Vlakbij het Vondelpark en het Museumplein ligt het luxueuze Conservatorium Hotel (Van Baerlestraat 27). Betaalbare en leuke hotels in Amsterdam zijn bijv. Hotel JL. No. 76, een intiem en klein hotel in de Jan Luijkenstraat, Hotel Sebastian’s, gevestigd in een prachtig, oud grachtenpand aan de Keizersgracht 15, Het Volkshotel (Wibautstraat 150), gelegen in het oude kantoorgebouw van de Volkskrant in Amsterdam-Oost, vlakbij metrostation Wibautstraat, Hotel Toon (Utrechtsestraat 18) en het Max Brown Hotel met twee vestigingen in oude herenhuizen, aan de Herengracht (nr 13-19) en aan de Jan Luijkenstraat (nr 44).
Bezienswaardigheden Amsterdam
Amsterdam is een stad vol met schitterende bezienswaardigheden en musea. Denk aan de grachten en de majestueuze grachtenpanden, het indrukwekkende Anne Frank Huis en de meesterwerken in het Rijksmuseum en Van Gogh Museum. De Dam in het centrum van de stad, de Wallen, het Vondelpark en dierentuin Artis zijn andere hoogtepunten. Maar vergeet zeker ook niet de markten in de Albert Cuypstraat en op het Waterlooplein en gezellige wijken als de Jordaan en de Pijp. De redactie van Citypasses zet de belangrijkste hoogtepunten en hotspots van Amsterdam op een rij.
Tip: Een goed begin van je stedentrip Amsterdam is een ritje met een Hop-on Hop-off bus of de Hop-on Hop-off boot. Lekker achterover geleund kom je langs de meeste hoogtepunten van de Nederlandse hoofdstad. Jij beslist waar je uitstapt, welke attractie of welk museum je gaat bezoeken en dan stap je weer in om nog meer hoogtepunten te bekijken (gratis met de Holland Pass).
De Dam
Bereikbaarheid
Locatie
De Dam ligt op ongeveer 800 meter lopen van het Centraal Station tussen het Damrak en Rokin.
Tram en bus
Tram (lijn 4, 14 en 24) en bus (lijn 285, 287, 289, 291 en 293) hebben haltes vlakbij de Dam
De Dam is het middelpunt van Amsterdam. ’s Zomers is het plein het domein van toeristen, straatartiesten, paardenkoetsjes, duiven en gidsen die met hoogopgestoken paraplu’s hun kudde de weg tonen. Vanaf de Dam kun je vrij gemakkelijk je weg vervolgen naar de vele hotspots en bezienswaardigheden van de stad. Aan de oostelijke kant van het plein staat het National Monument. De obelisk steekt 22 meter hoog de lucht in en herdenkt de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog – zij die vielen zowel in Nederland als in Nederlands-Indië. Elk jaar op 4 mei vindt hier de Nationale Dodenherdenking plaats waarbij kransen gelegd worden voor de oorlogsslachtoffers. Aan de westzijde staat het Paleis op de Dam, dat aanvankelijk als stadhuis diende, maar sinds 1808 een koninklijk paleis is. Verder bevinden zich de Nieuwe Kerk, waar regelmatig leuke exposities worden gehouden, wassenbeeldenmuseum Madame Tussaud, de Bijenkorf en sinds 2016 Ripley’s aan de Dam.
Museumplein
Bereikbaarheid
Locatie
Het Museumplein ligt op 35 minuten lopen van het Centraal Station in Amsterdam.
Tram
Vanaf station Amsterdam Centraal hebben de tramlijnen 2, 3, 5 en 12 en de buslijnen 347, 357, 397, 358, N47, N57 en N97 een halte bij het Museumplein of de Van Baerlestraat.
Op het Museumplein in Amsterdam zijn drie wereldberoemde musea gevestigd: Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Stedelijk Museum. Een bezoek aan één of meer van deze musea is een must tijdens een stedentrip Amsterdam! Het Rijksmuseum met ruim 80 zalen is het belangrijkste museum van Nederland. De collectie biedt een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis met onder andere werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals. Het pronkstuk in het museum is De Nachtwacht, het bekendste werk van Rembrandt. Met een collectie van 200 schilderijen, 500 tekeningen en 900 brieven bezit het Van Gogh Museum in Amsterdam de grootste verzameling van Vincent van Gogh ter wereld. Beroemde werken zoals De Aardappeleters, De Zonnebloemen en De Slaapkamer in Arles zijn in het museum te zien. Het Stedelijk Museum is één van de meest vooraanstaande musea in de wereld voor hedendaagse en moderne kunst.Andere interessante musea in Amsterdam zijn onder andere: De Hermitage (Amstel 51), een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg, het Rembrandthuis (Jodenbreestraat 4), het voormalig woonhuis van Rembrandt van Rijn en het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht (ingang Westermarkt 20).
Grachten
De grachtengordel is een van de belangrijkste attracties van Amsterdam. De belangrijkste grachten zijn Brouwersgracht, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Alle grachten samen met de bruggen en huizen vormen de Grachtengordel, deze staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De grachten die ooit zo’n belangrijke rol gespeeld hebben bij het transport en de opslag van goederen, worden nu vooral bevaren door rondvaartboten. Een rondvaart door de grachten van Amsterdam is dan ook een ideale manier om een indruk van de stad te krijgen. Kijk goed omhoog naar de prachtige, typisch Amsterdamse gevels. Beroemd is de zogenaamde Gouden Bocht, een bocht in de Herengracht waar je de duurste grachtenpanden van Amsterdam kunt zien. Wanneer je ’s avonds een rondvaart maakt, is het schouwspel nog feestelijker want dan zijn de boogbruggen verlicht met honderden energiezuinige ledlampjes. De meeste rondvaarten vertrekken vanaf het Stationsplein en het Damrak.
De Wallen
Drommen toeristen schuifelen dagelijks over de Oudezijds Achterburgwal en de Oudezijds Voorburgwal, beter bekend als de Walletjes, om een glimp van pikant geklede dames op te vangen. De Oudezijde is het oudste deel van Amsterdam en dankzij de rosse buurt een van de toeristische hoogtepunten van de stad. Aanvankelijk tippelden vrouwen op de straat in De Wallen. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd dit verboden. Achter het raam zitten werd gedoogd. Door een rode lamp te branden, werd duidelijk dat mannen hier terecht konden voor een prostituee. Niet voor niets dat deze buurt ook wel de naam Red Light District of rosse buurt draagt. De dames van plezier zitten nog altijd achter verlichte ramen in onder andere de Stoofsteeg en de Trompettersteeg. Naast prostituees, sexwinkels, peepshows en coffeeshop kan je hier ook het Erotisch Museum (Oudezijds Achterburgwal 54), Museum of Prostitution (Red Light Secrets – Oudezijds Achterburgwal 60), Cannabis College (Oudezijds Achterburgwal 124), het Hash Marihuana & Hemp Museum (Oudezijds Achterburgwal 148) en het Museum Ons’Lieve Heer op Solder, een katholieke schuilkerk op de zolder van een grachtenpand aan de Oudezijds Voorburgwal 38, bezoeken. De warmoesstraat is een leuke winkelstraat.
Anne Frank huis
Bereikbaarheid
Locatie
Het Anne Frank Huis ligt in het centrum van Amsterdam aan de Prinsengracht 263-267. De museumingang ligt om de hoek aan de Westermarkt 20.
Tram
Vanaf het Centraal Station is het ongeveer 20 minuten lopen naar het museum. De trams 13 en 17 stoppen in de buurt, bij halte ‘Westermarkt’.
Een bezoek aan het Anne Frank Huis hoort bij een bezoek aan Amsterdam. Iedereen kent het verhaal van Anne Frank, een Joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog moet onderduiken om aan de nazi’s te ontkomen. Samen met zeven anderen zit ze verborgen in het Achterhuis van Prinsengracht 263 in Amsterdam. Na ruim twee jaar worden ze ontdekt en naar de concentratiekampen gedeporteerd. Van de acht onderduikers overleeft alleen Annes vader, Otto Frank. Anne wordt na haar dood wereldberoemd door het dagboek dat ze tijdens de onderduik heeft geschreven. Het trieste verhaal van een Joods meisje met al haar dromen, hoop, wensen en verdriet gaf de vernietiging van de Joden ineens een gezicht. Een bezoek aan het Achterhuis, de plek waar Anne Frank en haar familie verborgen zat, is dan ook voor iedereen een indrukwekkende ervaring. Om een eind te maken aan de ellenlange wachtrijen voor het museum kun je sinds 2016 alleen nog online tickets met een tijdslot kopen.
Begijnhof
Bereikbaarheid
Locatie
De Begijnhof ligt vlak achter de Kalverstraat. Ingang via het poortgebouw aan het Spui of de hoofdingang op de Gedempte Begijnensloot.
Tram
Tramlijnen 1,2, 11 en 12 hebben een halte aan het Spui op 2 minuten lopen van het Begijnhof. Tram 9, 16 of 24 stoppen bij een halte op 4 minuten lopen.
Vlak achter de altijd drukke Kalverstraat, vind je in Amsterdam een oase van rust; het Begijnhof. Huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw omzomen een grasveld met in het midden de Engels Hervormde Kerk. Het Begijnhof is het enige middeleeuwse hofje in het centrum van Amsterdam. Vroeger woonden hier de begijnen, een lekenorde die werkzaam was in de ziekenzorg of in het onderwijs. Het laatste begijntje overleed in 1971. Op dit idyllisch plekje staat ook het oudste huis van Amsterdam, het Houten Huys, met een houten voorgevel die dateert uit de vijftiende eeuw. De Begijnhofkapel op nummer 29 en 30 is een van de schuilkerken die nog in Amsterdam te vinden zijn. De toegang is gratis.
Vondelpark
Bereikbaarheid
Locatie
Het Vondelpark heeft verschillende ingangen: Amstelveenseweg, Emmalaan, C. Huygensstraat, Van Eeghenstraat, Konininneweg, Kattenlaan, G. Brandtstraat, P.C. Hooftstraat, Koningslaan, Frederikstraat, Oranje Nassaukade, Saxenburgerstraat, Roemer Visscherstraat, Vondelstraat, Vondelkerkstraat, Zandpad en Zocherstraat.
Metro en bus
Verschillende bus- en tramlijnen hebben haltes bij een ingang van het Vondelpark, zoals bijv. buslijnen 347, 357 en 397 en tramlijn 3 (Van Baerlestraat)
Het Vondelpark is het bekendste en drukst bezochte park van Amsterdam. Met een lengte van 2 kilometer en een breedte van 200 meter is het ook het grootste park in het centrum van Amsterdam. Het park dateert uit 1865. Na de onthulling van een standbeeld ter ere van de dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel in oktober 1867, werd de naam gewijzigd in Vondelpark. Sinds 1996 is het park een rijksmonument. Het Vondelpark biedt voor elk wat wils. Naast de Amsterdammers vinden dan ook veel toeristen hun weg naar dit park. In het Vondelpark kun je heerlijk hardlopen, fietsen, tennissen, wandelen en bootcampen, of gewoon lekker relaxen en picknicken op het gras. Er zijn verschillende leuke horecagelegenheden te vinden, zoals het Blauwe Theehuis, Vondelpark3, de Vondeltuin met een groot terras en het Groot Melkhuis met terras en speeltuin. Voor kinderen zijn er diverse speeltuintjes, zandbakken en een kinderspeelvijver. In het Vondelpark Openluchttheater kun je elk jaar vanaf mei tot en met september gratis genieten van uiteenlopende concerten, theater-, dans-, comedy- en jeugdvoorstellingen.
Westerkerk en Westertoren
Bereikbaarheid
Locatie
De Westerkerk ligt aan de Prinsengracht vlakbij het Anne Frankhuis.
Tram
Vanaf het centraal station loop je in een kwartier naar de Westertoren of neem tram 18 of 21 en stap uit bij de halte Marnixplein.
De Westertoren is met een hoogte van circa 87 meter de hoogste kerktoren van Amsterdam en met de felblauwe keizerskroon en goudkleurige details een bekend herkenningspunt in de stad. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over het centrum van Amsterdam en de Jordaan. De Westerkerk is tussen 1620 en 1631 in renaissancestijl gebouwd naar ontwerpen van bouwmeester Hendrick de Keyser. Het interieur van de protestantse Westerkerk is sober, met een vloer bezaaid met grafzerken. De Westertoren, met als bijnamen “Lange Jan” of “De ouwe Wester”, is veel bezongen en beschreven. Anne Frank schrijft in haar dagboek hoe zij vanuit haar onderduikadres vlakbij aan de Prinsengracht 263 het carillon hoorde. En zangers als Johnny Jordaan en Willy Alberti bezongen met liefde “de Parel van onze Jordaan”. Aan de voet van de toren is een plaquette aangebracht ter herinnering aan Willy Alberti. De kerk is dagelijks te bezoeken tussen 11.00 en 15.00 uur (behalve op zondag). De Westertoren is van 1 november tot en met 31 maart alleen op afspraak te beklimmen. Vanaf 1 april tot en met 31 oktober is de toren open van maandag tot en met zaterdag. Vanaf 10 uur ’s morgens is er ieder half uur een rondleiding. De trap naar boven is steil en nauw, maar het uitzicht over Amsterdam is fantastisch.
Restaurants en bars in Amsterdam
Of je nu tijdens een stedentrip Amsterdam toe bent aan een snelle hap in een gezellige kroeg, een lekker drankje op een terras of een uitgebreid sterrendiner, in de Nederlandse hoofdstad zul je gegarandeerd niets tekort komen. Amsterdam is een multiculturele stad en dat zie je terug in het aanbod van de vele duizenden restaurants en eettentjes. Met 180 nationaliteiten in de stad zijn bijna alle keukens van de wereld wel vertegenwoordigd. Of je nu zin hebt in Chinees, Italiaans, Japans, Frans, Thais, Indonesisch, Grieks, Surinaams, fastfood of een simpele bitterbal, in Amsterdam hoef je niet lang te zoeken. Er zijn restaurants in alle prijsklassen, in praktisch elke straat of plein in de stad. De Zeedijk staat bekend als het Chinatown van Amsterdam, hier kan je genieten van de Aziatische keuken. Op de Albert Cuypmarkt komen de etensgeuren je tegemoet, van stroopwafels, poffertjes, friet en nieuwe haring tot de pittige geuren van allerlei internationale keukens.
Tips voor restaurants
Wil je luxe uit eten in een sterrenrestaurant, dan heb je in Amsterdam met vier tweesterrenrestaurants en vijftien éénsterrenrestaurants genoeg keus. Toppers zijn Ciel Bleu op de 23 etage van het Okura hotel, heerlijk eten en een schitterend uitzicht (Ferdinand Bolstraat 333), Librije’s Zusje in het Waldorf Astoria (Herengracht 542), &Moshik (voorheen &Samhoud Places), restaurant met moleculaire keuken onder leiding van chef Moshik Roth (Oosterdokskade 5) en Ron Gastrobar van chefkok Ron Blaauw (Sophialaan 55).
Aanraders voor een heerlijk diner met betaalbare prijzen zijn restaurants als Fa. Peekelharing (Van Woustraat 127), heerlijke gerechten uit alle delen van Italië, Betty’s (Rijnstraat 75) voor vegetarisch eten, restaurant Breda (Singel 210), voor stoer en lekker rock’n roll eten, restaurant Vermeer (Prins Hendrikkade 59), voor een lekker diner met veel groenten en vlees of vis en natuurlijk de restaurants van Loetje waar je geniet van een malse biefstuk ossenhaas met jus.
Terrassen en uitgaan
De meeste terrassen vind je in Amsterdam op het Leidseplein en Rembrandtplein. Voor een lekker glas bier of een borrel kun je ook terecht in een van de vele bruine kroegen in de stad, in het centrum of in gezellige wijken als de Jordaan en de Pijp. Het Amsterdamse nachtleven is erg veelzijdig met clubs, feesten, festivals, kroegen en bars voor elke smaak.
Winkelen in Amsterdam
Voor liefhebbers van shoppen is Amsterdam de ideale bestemming van een stedentrip. Duizenden winkels, van grote flagshipstores tot kleine boetiekjes en van dure juwelen en antiquairs tot leuke vintage. Voor ieder budget is er wel wat te vinden. En vergeet ook de meer dan 30 markten niet! De belangrijkste winkelstraten in het centrum zijn de Kalverstraat, Leidsestraat, Haarlemmerstraat en de Negen Straatjes. In de drukke Kalverstraat en Leidsestraat vind je vooral winkels van de grote ketens en merken. In de Haarlemmerstraat zie je meer hippe buurtwinkels en vintagezaakjes. De Negen Straatjes bevinden zich tussen de Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Alle tussenliggende straatjes vormen een van de meest geliefde winkelgebieden van Amsterdam. Je vindt hier de leukste, meest originele en authentieke winkeltjes en horecagelegenheden van de stad. Wie veel geld heeft gaat naar de P.C. Hooftstraat, de duurste en chicste winkelstraat van Amsterdam.
Ben je moe van het lopen door alle straten en steegjes in Amsterdam en wil je liever even shoppen of koffie drinken in shopping mall, dan kun je in het centrum terecht bij Magna Plaza aan de Nieuwezijds Voorburgwal in het voormalige hoofdpostkantoor van Amsterdam. Wat verder weg liggen Villa Arena, een groot winkelcentrum met vooral interieurwinkels, en De Amsterdamse Poort, het grootste winkelcentrum van Amsterdam met ruim 160 winkels, aan het Bijlmerplein in Amsterdam-Zuidoost.
Markten
De beroemdste markten van Amsterdam zijn de Albert Cuypmarkt en de vlooienmarkt op het Waterlooplein. De Albert Cuypmarkt bestaat al meer dan honderd jaar en is een begrip in Amsterdam. Iedere dag, behalve op zondag, vind je deze gezellige markt in de Albert Cuypstraat. Er is een grote diversiteit aan verse producten te krijgen, zoals verse groenten, fruit, vis, vlees, kaas, bloemen en ga zo maar door, en er zijn kraampjes met lekkere hapjes uit de hele wereld. Op de grote vlooienmarkt op het Waterlooplein kan je dagelijks terecht (behalve zondag) voor leuke oude spullen, kleding en snuisterijen. Een andere populaire markt in Amsterdam is de Bloemenmarkt aan de Singel, de enige drijvende bloemenmarkt ter wereld.